Zelfstudie

 • Het examen bestaat uit drie delen

  Je maakt het examen op de computer

  We hebben hier zo overzichtelijk mogelijk op een rij gezet uit welke onderdelen het examen bestaat. Hopelijk geeft dit een goed beeld van wat er van je verwacht wordt.

  1 Kennis van de Nederlandse Samenleving
  In de KNS moet je iets weten over Nederland. In totaal zijn er 100 vragen die je kunt krijgen. Van deze 100 vragen worden er 30 gesteld. Deze vragen en antwoorden kun je gewoon uit je hoofd leren. Een makkie dus.

  2 Leesvaardigheid
  In het examenonderdeel Leesvaardigheid moet je door multiple choice vragen te beantwoorden laten zien dat je goed kunt lezen en luisteren. Je krijgt ook leesteksten. Dit deel is een stuk moeilijker. Je zult een behoorlijke woordenschat moeten hebben en je uitspraak moet ook voldoende zijn.

  3 Spreekvaardigheid
  In het examenonderdeel Spreekvaardigheid geef je antwoord op vragen en moet je zinnen afmaken. Je geeft antwoord met een headset. De meeste mensen vinden dit het moeilijkste onderdeel. Ook hier heb je een grote woordenschat nodig en zul je snel antwoord moeten geven op open vragen. Lastig!

  Tips voor zelfstudie

  Nederlands leren

  Het examenniveau is A1. Je moet dus op een A1 niveau Nederlands beheersen. Lees wat het A1-niveau inhoudt.

  Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden. Koop een Nederlands leerboek. Gewoon veel woorden leren, veel lezen en veel oefenen. Oefen met je partner, bijvoorbeeld via Skype.
  Koop bijvoorbeeld het pakket Naar Nederland
  Online oefenen kan met oefenen.nl. Vooral het programma Taalklas is zeer geschikt.

  Oefen voor de KNS

  We hebben een speciale gratis website om te oefenen voor de KNS.
  Je kunt gratis een account aanmaken.
  Oefen voor de KNS

  Oefenexamens maken

  Het is heel belangrijk om oefenexamens te maken. Het helpt natuurlijk enorm als je weet wat je kunt verwachten. Door een aantal oefenexamens te maken weet je of je er klaar voor bent.

  We hebben oefenexamens ontwikkeld. Deze zijn vergelijkbaar met het echte examen.

  Bekijk de oefenexamens

  Aanmelden examen
 • Moeite met zelfstudie?

  Veel mensen hebben moeite met zelfstudie. Het valt soms niet mee om de motivatie te vinden en om aan de slag te blijven. Zeker niet in een land waar geen Nederlands gesproken wordt! Vaak vinden mensen het erg prettig om naar een cursus te gaan. Je wordt dan doelgericht begeleid. We bieden een cursus aan. In een maand bereiden we je voor op het examen.

  BEKIJK DE CURSUS